Mysuri

Manfaat Kesihatan Minyak Sawit

Minyak sawit telah dikaitkan dengan beberapa manfaat kesihatan, termasuk melindungi fungsi otak, mengurangkan faktor risiko penyakit jantung dan meningkatkan vitamin A.

1 Kesihatan otak

Minyak sawit adalah sumber tocotrienol yang sangat baik, sejenis vitamin E dengan sifat antioksidan yang kuat yang dapat menyokong kesihatan otak.Kajian haiwan dan manusia menunjukkan bahawa tocotrienol dalam minyak kelapa sawit boleh membantu melindungi lemak poli tak tepu di otak, perkembangan demensia yang perlahan, mengurangkan risiko strok dan mencegah pertumbuhan luka otak.

Dalam kajian selama dua tahun dengan 121 orang yang mengalami lesi otak, kumpulan yang mengambil tocotrienols kelapa sawit dua kali sehari kekal stabil, manakala kumpulan yang menerima plasebo mengalami pertumbuhan luka.

2 Kesihatan jantung

Minyak sawit telah dikreditkan dengan memberikan perlindungan terhadap penyakit jantung. Walaupun beberapa keputusan kajian telah bercampur, minyak ini secara amnya nampaknya mempunyai kesan yang berfaedah kepada faktor risiko penyakit jantung, termasuk menurunkan kolesterol LDL “buruk” dan meningkatkan kolesterol HDL “baik”. Analisis besar 51 kajian mendapati bahawa jumlah dan kolesterol LDL adalah lebih rendah pada orang-orang yang mengikuti diet kaya minyak kelapa sawit daripada mereka yang memakan diet yang tinggi dalam lemak trans atau asid myristic dan lauric.

Satu kajian selama tiga bulan baru-baru ini melihat kesan menurunkan kolesterol minyak sawit yang terbuat dari hibrida Elaeis guineensis dan pokok Elaeis oleifera. Dalam kajian ini, orang menggunakan sama ada 25 ml (2 sudu besar) minyak zaitun atau minyak sawit hibrid setiap hari. Berdasarkan penurunan kolesterol LDL sebanyak 15% dalam kedua-dua kumpulan, para penyelidik mencadangkan minyak kelapa sawit ini boleh dipanggil “bersamaan dengan minyak zaitun”.

Walau bagaimanapun, penting untuk diperhatikan bahawa peningkatan atau pengurangan tahap kolesterol LDL sahaja tidak dapat meramalkan risiko penyakit jantung. Terdapat banyak faktor lain yang terlibat. Bagaimanapun, kajian terkawal pada tahun 1995 menunjukkan bahawa minyak kelapa sawit dapat membantu memperlambat perkembangan penyakit pada penderita penyakit jantung.

Dalam kajian selama 18 bulan ini, tujuh daripada 25 orang yang dirawat dengan minyak menunjukkan peningkatan dan 16 kekal stabil. Sebaliknya, 10 dari 25 orang di dalam kumpulan plasebo mengalami perkembangan penyakit, dan tiada yang menunjukkan peningkatan.

3 Status Vitamin A yang bertambah baik

Minyak sawit boleh membantu memperbaiki status vitamin A pada orang yang kekurangan atau berisiko kekurangan. Kajian dalam kalangan wanita hamil di negara-negara membangun menunjukkan bahawa pengambilan minyak sawit merah meningkatkan kadar vitamin A dalam darah mereka, dan juga dalam bayi mereka yang menyusu. Satu kajian mendapati bahawa orang dengan fibrosis sista, yang mengalami kesukaran menyerap vitamin larut lemak, mengalami peningkatan tahap vitamin A darah selepas mengambil dua hingga tiga sudu makan minyak sawit merah setiap hari selama lapan minggu.

Minyak kelapa sawit juga telah ditunjukkan untuk membantu meningkatkan tahap vitamin A pada orang dewasa dan kanak-kanak. Sebenarnya, sebuah kajian dari India melaporkan bahawa kanak-kanak prasekolah yang mengambil 5 ml (1 sudu teh) sehari mempunyai tahap vitamin A yang lebih tinggi daripada kanak-kanak yang menerima makanan tambahan vitamin A.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *