Mysuri

5 pilihan minyak masak terbaik untuk kesihatan

Pilih minyak masak berasaskan sayuran iaitu:

  1. Minyak zaitun

Lemak tak jenuh tunggal: 78%
Lemak tak tepu: 8%
Lemak tepu: 14%

Selain tinggi lemak tak jenuh, minyak zaitun juga kaya dengan antioksidan yang dipanggil polyphenols, yang dikaitkan dengan kesihatan jantung.Grootveld umumnya mencadangkan minyak zaitun untuk menggoreng atau tumis, kerana sebatian aldehida yang berbahaya yang dihasilkan adalah rendah dan lebih stabil apabila dipanaskan.

Walau bagaimanapun, banyak yang berpendapat bahawa minyak zaitun kurang sesuai digunakan apabila menggoreng mendalam (makanan memasak dalam mandi minyak besar), kerana ia mempunyai titik didih yang rendah.

  1. Minyak Canola

Lemak tak jenuh tunggal: 62%
Lemak tak tepu: 31%
Lemak tepu: 7%

Rasa neutral dan titik asap yang tinggi menjadikan minyak canola sebagai pilihan yang sangat baik untuk panggang dan menggoreng.Kebanyakan minyak canola melalui teknik penyulingan kompleks – yang bermaksud minyak canola tidak mempunyai antioksidan yang banyak seperti minyak zaitun, tetapi mempunyai jangka hayat yang lebih panjang.

  1. minyak Grapeseed

Lemak tak jenuh tunggal: 17%
Lemak tak tepu: 73%
Lemak tepu: 10%

Sama seperti minyak zaitun, minyak grapeseed menghasilkan sebatian aldehid yang lebih rendah daripada mentega atau minyak haiwan.Minyak ini juga kaya dengan asid lemak tepu yang menjadikannya lebih stabil apabila dipanaskan. Asid lemak jenuh dalam kandungan minyak masak tidak akan menjadikan pengoksidaan pengalaman minyak sama sekali.

  1. Minyak kacang

Lemak tak jenuh tunggal: 48%
Lemak tak tepu: 34%
Lemak tepu: 18%

Minyak kacang tanah digunakan untuk semua hidangan bakar dan tumis. Letakkan asap dari minyak kacang bertaraf tinggi, menjadikannya pilihan yang sesuai untuk teknik memasak panas tinggi.

Minyak kacang mengandungi phythosterol yang sihat untuk jantung, lemak sayuran adalah penting untuk menurunkan kolesterol dan menghalang perkembangan kanser.

  1. Minyak wijen

Lemak tak jenuh tunggal: 41%
Lemak tak tepu: 44%
Lemak tepu: 15%

Minyak wijen telah ditunjukkan untuk mencegah kencing manis, dan juga boleh meningkatkan glukosa plasma dalam pesakit kencing manis hipersensitif.

Pilih minyak masak berasaskan sayuran pada pesakit diabetes kerana kandungan magnesiumnya yang tinggi. Minyak wijen juga dikaitkan dengan penurunan kadar kolesterol, kerana ia mengandungi phythosterol yang menghalang pembentukan kolesterol.

Minyak benih wijen juga dapat meningkatkan kesihatan jantung dengan mencegah lesi aterosklerosis dengan bantuan agen antioksidan dan anti-radang, yang disebut sesamol.

Apabila menggunakan minyak masak untuk memasak, Grootveld mengesyorkan meminimumkan bahagian minyak yang anda gunakan, dan juga mengambil langkah-langkah untuk menyaring minyak dari makanan yang dimasak, seperti meletakkannya pada kertas tisu untuk menyerap minyak.

Sentiasa pastikan produk minyak masak di dalam almari tertutup dan kering, jauh dari matahari, dan cuba untuk tidak menggunakan minyak untuk proses memasak berkali-kali. Ini juga menyebabkan pengumpulan kesan buruk dari minyak masak.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *